Ειρήνη Γκίνη (Η πρώτη γυναίκα στο εκτελεστικό απόσπασμα στη νεώτερη ελληνική Ιστορία)

Η Ειρήνη Γκίνη – Μίρκα Γκίνοβα ( Мирка Гинова ) γεννήθηκε στο χωριό Ξανθόγεια ( Ρουσίλβο μέχρι το 1926 ) του νομού Πέλλας. Έχασε από νωρίς τη μητέρα της, όμως κατορθώνει να μάθει γράμματα χάρη στην τεράστια συμβολή του πατέρα της. Έτσι το 1939 κατάφερε ν’ αποφοιτήσει σα νηπιαγωγός – δασκάλα απο το διδασκαλείο της Καστοριάς και το 1940 διορίζεται σε σχολείο του χωριού Κουτούγερη. Σύμφωνα με μαρτυρία του δασκάλου Δ.Παπαναστασίου η Μίρκα ήταν στρατολογημένη στην ΕΟΝ, όμως η γνωριμία με έναν Γιουγκοσλάβο αντάρτη, άλλαξε τις ιδεολογικές πεποιθήσεις της. Έτσι στην Κατοχή οργανώνεται στην ΕΠΟΝ. Στρατολογεί πολλά κορίτσια του χωριού της και συναδέλφους της στον αγώνα κατά του κατακτητή. Το 1943 εντάσσεται στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Πολέμησε σ’ όλη την περίοδο της κατοχής και τους Βούλγαρους Οχρανίτες, που προσπαθούσαν με βιαιότητες να καθυποτάξουν το φρόνημα των κατοίκων της Μακεδονίας. Το 1945 θα οργανωθεί στο ΝΟΦ (που για λίγους μήνες πριν απορροφηθεί από το ΚΚΕ, μαχόταν ένοπλα για τα δικαιώματα των σλαβομακεδόνων και την ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας) κι αργοτερα στις δυνάμεις του ΔΣΕ στην περιοχή της Έδεσσας. Η Μίρκα ήταν επίσης μέλος του Αντιφασιστικού Μετώπου Γυναικών, οργάνωση των γυναικών της μειονότητας που περιλαμβανόταν στην Πανελλήνια Δημοκρατική Ένωση Γυναικών που ιδρύθηκε από τις γυναίκες του Δημοκρατικού Στρατού με πρώτη πρόεδρο την Χρύσα Χατζηβασιλείου. Ο οπλισμός τους είναι λίγος και η δράση τους δύσκολη. Τον Ιούλη του 1946 η Ειρήνη κρύβεται στο δάσος στα βουνά του Καιμακτσαλάν. Μαζί της βρίσκονται άλλοι 40 μαχητές.

Ένα βράδυ εκατοντάδες χωροφύλακες και Μάϋδες περικύκλωσαν το χωριό Μαργαρίτα, που βρίσκονταν η Γκίνη με τους συναγωνιστές της. Έχουν μόνο δύο όπλα αλλά προσπαθούν να κρατήσουν την θέση τους. Απο αυτούς συλλάμβάνονται εννέα ενώ οι υπόλοιποι διαφεύγουν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και η Ειρήνη Γκίνη.

Βασανίζεται φρικτά. Στην δίκη τονίζει τη μακεδονική της ταυτότητα και τα κομμουνιστικά ιδεώδη που πρεσβεύει.

Ο μετέπειτα βουλευτής Εδέσσης με το κόμμα των Φιλελευθέρων Βασίλειος Μουράτογλου είχε αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν υπήρχε λόγος να βασανιστεί κανείς, αφού όλοι ομολόγησαν τη δράση τους.

Ο καπετάν Κατσώνης είχε εξιστορήσει στον Κώστα Λαπαβίτσα, ότι στρατοδίκης πρότεινε στην όμορφη Γκίνη να την παντρευτεί, σώζοντάς την από τον βέβαιο θάνατο αν απαρνιόταν τους συγκατηγορούμενούς της και τα πιστεύω της, αλλά αρνήθηκε  αφού θα γλύτωνε μόνο αυτή.

Στις 26 Ιουλίου 1946 το ελληνικό καθεστώς, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, εκτελεί γυναίκα και μάλιστα δασκάλα, την Ειρήνη Γκίνη. Θάβεται μαζί με τους συντρόφους της σε ομαδικό τάφο. Στη Γαλλία δεκάδες δημοκρατικές οργανώσεις στέλνουν τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αντιβασιλέα, ενώ (σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη της εποχής) ο υπασπιστης του υπουργού Δημοσίας Τάξεως συμπεριφέρθηκε άσχημα σε επιτροπές γυναικών από τη Δραπετσώνα που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την εκτέλεση της Ειρήνης. Είναι η πρώτη γυναίκα που τουφεκίζεται απο απόσπασμα ανοίγοντας έτσι έναν φρικτό κύκλο αίματος με βάση το Γ’ ψήφισμα,που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 18.6.1946 με μόνο τίμημα για κάθε αντικαθεστωτική δράση, τον θάνατο.

Eleni Gini

« Επτά ακόμα εχθροί της πατρίδας, επτά όργανα της αναρχίας και των ξένων… έπεσαν σήμερα υπό τας σφαίρας της Δικαιοσύνης της Πατρίδας… άπαντες ανταπέδωσαν τη ζητωκραυγή της Γκίνη την στιγμήν ακριβώς που η ομοβροντία του αποσπάσματος εξήπλωσε καταγής τα πτώματα επτά κοινωνικών και εθνικών αποβρασμάτων…» («ΦΩΣ» της Θεσσαλονίκης, Ιούλη 1946).

Η εφημερίδα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ» το Σάββατο 27 Ιούλη του 1946 για τους «7 Νοφίτες Συμμορίτες» έγραφε χαρακτηριστικά: «Καθ΄ όλην την διαδρομήν οι μελλοθάνατοι έψαλον άσματα του Ζαχαριάδη, όταν δε κατήλθον του αυτοκινήτου η νηπιαγωγός Γκίνη ήρχισε να ψάλλη τον ύμνον της Διεθνούς. Γενικώς όλοι διετήρουν την ψυχραιμία των…καθ΄ ην δε στιγμήν το απόσπασμα ύψωσε τα όπλα, όλοι μαζί εφώναξαν, Ζήτω το Κόμμα, ζήτω η Δημοκρατία».

Η οικογένειά της αναγκάστηκε να καταφύγει στο βουνό, αφού οι αρχές απαγόρευαν οποιαδήποτε συναναστροφή με τους συγγενείς της.

Ένας από τους φαντάρους, που εκτελούσε και χρέη δημοσιογράφου, του εκτελεστικού αποσπάσματος έγραψε στον πατέρα της Ειρήνης :

«… Σας συγχαίρω για την κόρη που γεννήσατε. Αυτή δέχθηκε το θάνατο με το γέλιο στο στόμα, ηρωϊκά και ψύχραιμα, τραγουδώντας. Ολοι που παραβρεθήκαμε στην περίεργη και άγρια εκείνη εικόνα θαυμάσαμε. Κατά τις 5.30′ η ώρα εγώ πλησίασα κοντά της και τη ρώτησα μήπως θέλει τίποτα να γράψω στους γονείς της. Αυτή με κοίταξε ήσυχα και μου είπε: «Εγώ πεθαίνω σαν τίμιος άνθρωπος για κάτι στο οποίο ολοκληρωτικά πιστεύω. Πολεμώντας για τη Μακεδονία και για τους ανθρώπους που αγάπησα…».

 

https://i0.wp.com/atexnos.gr/wp-content/uploads/2015/07/mirka.jpg

Η διαταγή της εκτέλεσης της Ειρήνης Γκίνη.

 

Αργότερα ο ΔΣΕ θα χαρίσει στην Ειρήνη Γκίνη και στο σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου μιά κορυφή του Γράμμου, η οποία θα παραμείνει υπό την κυριαρχία του μέχρι τις 2 – 8- 1949.

Το 1996 η Δημοκρατία της Μακεδονίας τίμησε τα 50 χρόνια από την εκτέλεσή της και την αναγνωρίζει σαν εθνική ηρωίδα ενώ σε ορισμένες πόλεις (Σκόπια, Μπίτολα, Ντέμιρ Κάπια) υπάρχουν δρόμοι και προτομές με το όνομα της. (Ομοίως στην Αθήνα – Νίκαια). Το 2006 υπήρξαν αντιδράσεις όταν μέλη του δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας πρότειναν να δοθεί δρόμος με το όνομά της στην πόλη.

Ακολουθούν δύο τραγούδια για τη Μίρκα κι ένα ντοκυμαντέρ.

(Η παλαιότερη ηχογράφηση που μπορεί να βρεθεί είναι χρονολογίας 1976)

Dine Doneff (Κώστας Θεοδώρου) – Mirka

 

Πηγή : Ριζοσπάστης, Άτεχνος, Κόκκινος Φάκελος, Blog του Κώστα Λαπαβίτσα, Η Καλύβα Ψηλά στο Βουνό, Εφημερίδα Η Άποψη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s