Ζωντανός χάρη στο δύσκολο επώνυμό του (;)

 

Ο Διονύσιος Παπαδόπουλος ήταν απλό μέλος της αντιστασιακής ΠΕΑΝ, οργάνωση με μία από τις πιο εντυπωσιακές ενέργειες στην κατεχόμενη Ευρώπη, της ανατίναξης στο κέντρο της Αθήνας του κτιρίου της ναζιστικής ΕΣΠΟ η οποία στρατολογούσε νέους που στέλνονταν στο μέτωπο να πολεμήσουν για το τρίτο Ράϊχ. Έγινε περισσότερο γνωστός ως ο επικεφαλής σημαιοφόρος στην φοιτητική πορεία της 25ης Μαρτίου 1942 για την εθνική επέτειο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΕΑΝ

(Στη φωτογραφία διακρίνουμε τον Διονύσιο Παπαδόπουλο να κρατάει την ελληνική σημαία και μαζί με άλλους διαδηλωτές να διασχίζουν τη οδό Σόλωνος με κατεύθυνση το Κολωνάκι).

Από τότε καταζητείτο απ΄τους κατακτητές και κρυβόταν. Ο αδελφός του ήταν μέλος της ΟΠΛΑ.

Μετά την έκρηξη στα γραφεία της ΕΣΠΟ συνελήφθη η ηγεσία της ΠΕΑΝ (Κωστής Περρίκος κ.α.) ύστερα από προδοσία ένος χωροφύλακα (Πολύκαρπος Νταλιάνης) που ήταν μέλος της οργάνωσης και ο οποίος δολοφονήθηκε για αυτή του την ενέργεια με τσεκούρι απο την κατασκοπευτική ομάδα «Όμηρος» (μέλος της οποίας και ο Στυλιανός Παττακός) που συνεργαζόταν με την ΠΕΑΝ. (Το πτώμα του μεταφέρθηκε με κρατικό αμάξι, αφού ο σοφέρ ανώτατου αξιωματούχου, ήταν πληροφοριοδότης της οργάνωσης και πετάχτηκε σε ρέμα στο Ν.Φάληρο). Μαζί τους συνελήφθη και ο Διονύσιος Παπαδόπουλος, βασανίστηκε δε μίλησε κι έτσι δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία και περίμενε την απελευθέρωσή του.

Μέσα στα προφυλακισμένα ηγετικά μέλη ήταν και ο Διονύσιος Παπαβασιλόπουλος (Ντένης), για τον οποίο δεν υπήρχαν ξεκάθαρα στοιχεία για τη συμμετοχή του στο σαμποτάζ της ΕΣΠΟ. (O Νταλιάνης δεν τον γνώριζε προσωπικά, παρά μόνο την διεύθυνσή του). Όμως τελικώς οι γερμανοί αποφάσισαν να προχώρησουν και σε εκτελέσεις υπόπτων,ως αντίποινα αφού συνεχιζόντουσαν οι δολιοφθορές στην κρατική μηχανή.

Έτσι στις 7 Ιανουαρίου 1943 το πρωί, γερμανός στρατιώτης εισήλθε στον θάλαμο στις φυλακές Αβέρωφ και κρατούσε τη λίστα μελλοθανάτων. Μέσα στον θάλαμο ήταν και οι δύο «Διονύσηδες» της ΠΕΑΝ με το ίδιο όνομα και παραπλήσιο επώνυμο. Η δυσκολία της ελληνικής προφοράς ανάγκασε τον γερμανό να… «στραβοδιαβάσει» και ν’ ακουστεί από τα χείλη του ένα ακατάληπτο «Παπα…» που έκανε τον Διονύσιο Παπαδόπουλο να σηκωθεί επάνω και να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ο Διονύσιος Παπαβασιλόπουλος διηγήθηκε αυτό το περιστατικό στον συναγωνιστή του Στάθη Τουρνάκη, θεωρώντας ότι το δικό του όνομα ήταν στη λίστα και πως το επίθετό του φάνηκε δύσκολο στον γερμανό στρατιώτη. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο πεανίτης Στάθης Τουρνάκης προσθέσαμε και το σενάριο, ότι ίσως και ο ίδιος ο Διονύσιος Παπαδόπουλος να παράκουσε. «Τέτοιες λεπτές ήταν οι ισορροπίες ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο εκείνη την εποχή» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως και να έχει, ο Διονύσιος Παπαβασιλόπουλος έφερε βαρέως ότι επέζησε κατά πάσα πιθανότητα αντί του συναγωνιστή του, μέχρι το θάνατό του το 2000.

Πηγή: Συνέντευξη του Στάθη Τουρνάκη (ΠΕΑΝ – Ρ.Α.Ν. – ΕΔΕΣ) στο istories4050 στις 21-4-2016.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s