Το τατουάζ των SS

Με την κατάρρευση του Γ’ Ράϊχ τον Μάϊο του 1945 οι συμμαχικές δυνάμεις αρχίζουν αμέσως να συλλαμβάνουν όσους γερμανούς υπηρέτησαν και πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ, κυρίως τα αδίστακτα μέλη των Waffen-SS, που ευθύνονται για βασανισμούς και δολοφονίες αμέτρητων ευρωπαίων πολιτών. Ήδη ο αρχηγός τους-Χάινριχ Χίμλερ-αυτοκτονεί με μια αμπούλα υδροκυανίου και οι έρευνες πλέον στρέφονται στα κατώτερα στελέχη.  

tatouaz

Πώς όμως οι διωκτικές αρχές θα ξεχώριζαν κάποιον απλό γερμανό στρατιώτη ή πολίτη που απλά στο τέλος του πολέμου υπαρασπίστηκε τα χώματα της πατρίδας του από κάποιον σκληραγωγημένο SS χαρακτηριζόμενο και ως εγκληματία πολέμου;

tatoo

Εκτός από τους πληροφοριοδότες (ήταν η σειρά ορισμένων γερμανών πλέον να συνεργαστούν με τους νέους κατακτητές) και τα σημαντικά έγγραφα που πέφτουν στα χέρια των συμμάχων, το σήμα κατατεθέν των SS που τους ξεχώριζε από τους υπόλοιπους στρατιώτες και πολίτες είναι το εφτά χιλιοστών τατουάζ που έκαναν κάτω από τη δεξιά μασχάλη, το οποίο υποδηλώνει την ομάδα αίματος αλλά και την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης. Τατουάζ δεν έφεραν οι τελευταίοι νεοσύλλεκτοι του πολέμου καθώς και ορισμένα ανώτατα στελέχη, όπως  ο Josef Mengele και ο Alois Brunner που δεν αναγνωρίστηκαν και κατέφυγαν σε Αργεντινή και Συρία αντίστοιχα.

 

Η χρησιμότητά του αποσκοπούσε στη μετάγγιση αίματος των τραυματιών στο μέτωπο. Όμως με την ήττα των ναζί απο σύμβολο κυριαρχίας μετατράπηκε σε σημάδι κατάδοσης κι έτσι αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να το σβήσουν με εγκαύματα ή αυτοπυροβολισμούς, ενώ οι πιο τυχεροί με ταμπλέτες υδρογόνου. Όπως περιγράφει ο George Lepre στο βιβλίο του «Himmler’s Bosnian Division: The Waffen-SS Handschar Division 1943-1945» ένας οπλίτης των SS κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατάφερε να γλυτώσει από δύο επιθεωρήσεις. Με δύο τρεις μέρες επάλειψης το τατουάζ έφυγε και μέσα σε δυο-τρεις εβδομάδες επουλώθηκε και ο ερεθισμός στο μπράτσο του.

l8pg8pp

Ο Hans Meuller (1925-?) δείχνει στον φωτογραφικό φακό το blutgruppentätowierung όπως λέγεται στη γλώσσα του. Στρατολογήθηκε στις τάξεις των Waffen SS, ανατινάχτηκε το τανκ στο οποίο επέβαινε στη μάχη του Μπούγκλε (Λουξεμβούργο) παραδόθηκε στους αμερικανούς και μεταφέρθηκε στην ΕΣΣΔ όπου για πέντε χρόνια εργάστηκε σε στρατόπεδο εργασίας.

 

 

Ας σημειώσουμε ότι για τους έλληνες στρατιώτες η δερματοστιξία και οι «οπές» (piercing) επιτρέπονται υπό ορισμένες προϋποθέσεις με απόφαση του ΓΕΕΘΑ μόλις από τον Αύγουστο του 2015.

%cf%80%ce%bf%ce%b5%cf%83

 

 

Πηγή :    1. Axis History

2. Cadillac News

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s