Η δίκη της «Στενής Αυτοάμυνας» (Ακίνδυνος Αλβανός)

 

Το γνωστό άηχο βίντεο από τη δίκη της Ο.Π.Λ.Α. Θεσσαλονίκης (Στενή Αυτοάμυνα) από το ντοκυμαντέρ «Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου Πολέμου» επιμελήθηκε ο Τάσος Κατσαρός, προσφέροντάς πολύτιμες πληροφορίες για τους πρωταγωνιστές εκείνου του Έκτακτου Στρατοδικείου, που έλαβε χώρα στον τελευταίο όροφο της οδού Αγίας Σοφίας αρ. 3 απ’ τις 28/8 έως τις 14/9 του 1947.

Απ’ τους 67 κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε θάνατο οι 52. Το Στρατοδικείο έδωσε χάρη σε 5 απ’ αυτούς, που μετατράπηκε η ποινή τους σε ισόβια κάθειρξη. Οι άλλοι 47 εκτελέστηκαν σε τρία γκρουπ λίγο καιρό μετά, πίσω απ’ τις φυλακές του Γεντί Κουλέ.

Ο Τομεάρχης της Ο.Π.Λ.Α. στην ανατολική Θεσσαλονίκη με το «περίεργο» ονοματεπώνυμο Ακίνδυνος Αλβανός (συνωμοτικό όνομα «Γιώργης») οικοδόμος από την Αγία Παρασκεύη Λέσβου κράτησε αξιοπρεπέστατη στάση σε όλη τη διάρκεια της δίκης απαντώντας όχι μόνο με θάρρος σε αυτούς που θα τον καταδίκαζαν σε θάνατο λίγο μετά, αλλά και με ιστορικά γεγονότα σε μια απολογία που αποτέλεσε παράδειγμα σε μελλοντικές πολιτικές δίκες.

AKINDYNOS

Αδημοσίευτη φωτογραφία  του Ακίνδυνου Αλβανού από το βιβλίο του Νικόλαου Θεοχάρη «Ενθυμήματα της Εθνικής Αντίστασης Λέσβου [1990]».

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται περιστατικό όπου ο Αλβανός με στολή γερμανού και μαζί με δέκα περίπου ελασίτες αιχμαλωτίζουν γερμανικό φυλάκειο ενώ ο Τάσος Κατσαρός περιγράφει στο βιβλίο του «Μια απόφαση – μάχομαι μέχρι το τέλος» ότι ο Ακροναυπλιώτης κομμουνιστής λίγο πριν εκτελεστεί εμψύχωνε τους υπόλοιπους με αντάρτικα τραγούδια, χτύπησε άσχημα τον επικεφαλή του αποσπάσματος κι έδιωξε τον παπά λέγοντάς του ότι άφεση αμαρτιών έχουν ανάγκη οι πραγματικοί εγκληματίες του λαού, που μάλιστα τυχαίνει να είναι πολύ καλοί χριστιανοί.

Ερωτηματικό παραμένει ο Νο1 συντονιστής της οργάνωσης Τάσος Γουσόπουλος (Αλέκος με το παρατσούκλι «Χονδρός») που αν και συνελήφθη στη Θεσσαλινίκη το 1954 ποτέ δε δικάστηκε για την ίδρυση και τη δράση της «Στενής Αυτοάμυνας».

Τάσος Γουσόπουλος

Τάσος Γουσόπουλος

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s