Η “ιεροσυλία” της μαχαιρωμένης καρδίας του Χριστού σε ρώσικα σπίρτα

Ένα περιστατικό από τις πρώτες μέρες του Ιβάν Μαΐσκι στο Λονδίνο το 1932 ως νέος πρέσβης της ΕΣΣΔ μας περιγράφει στο βιβλίο του «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ» [1985] κάνοντάς μας να αντιληφθούμε την αντικομμουνιστική υστερία της εποχής:

Την παραμονή της άφιξής μου στην Αγγλία η εβδομαδιαία εφημερίδα Sunday Chronicle είχε “αποκαλύψει” ένα τρομερό γεγονός. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εφημερίδας η Μόσχα εισήγαγε λαθραία στην Αγγλία, μέσα σε φέρετρα, ξενικής προέλευσης ρώσικα σπίρτα που τα κουτιά τους είχαν για σήμα του εργοστασίου “την ιερή καρδιά του Χριστού τρυπημένη με ένα μαχαίρι”.

Η εφημερίδα εκτόξευε μύδρους κι απαιτούσε από την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα εναντίον μιας τέτοιας “ιεροσυλίας”. Το εντυπωσιακό αυτό νέο των Sunday Chronicle το άρπαξαν αμέσως κι άλλες εφημερίδες. Ένα κύμα αντισοβιετισμού διαχύθηκε αστραπιαία στους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς κύκλους. Εξαπολύθηκε μια καμπάνια εναντίον του εμπορίου με την ΕΣΣΔ. Η ατμόσφαιρα μέρα με τη μέρα γινόταν πιο τεταμένη. Μάταια ο διευθυντής της Arcos (εταιρία – όργανο του σοβιετικού εμπορίου στην Αγγλία) διέψευσε αυτές τις ασύστατες κατηγορίες αποδεικνύοντας πως ποτέ δεν υπήρξανε αντιθρησκευτικά σήματα απάνω στα σοβιετικά σπίρτα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Κανείς δε ξέρει που θα κατέληγε όλη εκείνη η εκστρατεία αν ευτυχώς δεν αποκαλυπτότανε πολύ σύντομα πως τα περιβόητα αυτά κουτιά των σπίρτων προέρχονταν όχι από την ΕΣΣΔ αλλά από τις Ινδίες, όχι σε φέρετρα αλλά σε κιβώτια και πως οι ινδοί εργοστασιάρχες δεν είχανε την παραμικρή πρόθεση ιεροσυλίας με το σήμα τους γιατί οι μαχαιρωμένες καρδιές αποτελούν ύψιστο σύμβολο για τον λαό των Ινδιών.

Vintage σπιρτόκουτο με σβάστικα made in India

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.